Morten Møller, AK Belysning

Aalborg kommune baserer valg af masteindsats til kommunens gade- og vejbelysning på andre kommuners erfaringer

AK Belysning, som er ansvarlig for Aalborg kommunes gade- og vejbelysning, lænede sig op ad erfaringerne fra andre kommuner ved overgangen til energibesparende LED belysning. En TCO-vurdering overbeviste økonomiafdelingen om det bedste valg af masteindsats.

AK Belysning er en del af Aalborg Kommune og servicerer kommunens 43.000 lampesteder. Som flere andre kommuner er Aalborg kommune ved at overgå til energibesparende LED gade- og vejbelysning og får i den forbindelse også opgraderet belysningen fra klasse 1 til klasse 2 indlæg. 

Læs Aalborg Kommunes Belysningsplan

AK Belysning har lang erfaring med masteindsatsene fra ELEQ, og den nyeste del af belysningsanlægget har klasse 2 indsatser. Der var dog et ønske om at få den ældre del af anlægget klasse 2-opdateret – omfattende ca. 17.000 lampesteder. 

Valg af løsning baseret på erfaringer fra andre kommuner 

AK belysning havde læst, at Slagelse kommune, som også er overgået til LED belysning, havde lavet en TCOberegning og valgt løsning på baggrund af denne. I en TCO-beregning indregnes ikke alene produktets pris, men også andre parametre som driftssikkerhed, montagetidrisikoen for fejlmontering, antallet af løsdele, der skal holdes styr på, holdbarhed og servicering. 

Konklusionen på TCOvurderingen foretaget af Slagelse kommune, synes også AK Belysning lød troværdig, og så er det jo et plus, at ELEQ har europæisk produktion og en grøn profil. 

Vi havde i mange år samarbejdet med Wexøe og havde gode erfaringer med deres masteindlæg fra ELEQ, udtaler Morten Mygind Møller, entrepriseleder hos AK Belysning og han fortsætter “De er jo ikke de billigste på markedet, men da vi så Slagelse kommunes TCO udregninger, som viste at – alt taget i betragtning – så er de suverænt det bedste valg, var det ikke så svært at overbevise vores egen økonomiafdeling om fornuften i at vælge Wexøe som samarbejdspartner og ELEQs masteindsats, ligesom Slagelse kommune havde gjort. 

Eleqs masteindsatse er kl 2 godkendt, og Morten fremhæver den indbyggede fasevælger som en “kæmpe fordel”, fordi det giver færre fejl og en bedre drift. 

Kablerne ligger fase-ret i dåsen, hvilket betyder at alle lampesteder skal monteres ens. Dette er en betydelig fordel, fordi det sparer tid og minimerer fejl for den enkelte montør. 

Vi har lavet en konkurrence på bedste soldatermanér om, hvem der hurtigst kan skille og samle ELEQs masteindsats i mørke – ligesom soldater gør med deres gevær”, griner Morten og konkluderer: “Det er simpelthen så nemt – ja, jeg vil sige, det er et “skidegodt masteindlæg. 

Små dyr årsag til kortslutninger i masteindsatsene

Ud af de 17.000 lampesteder, der nu er blevet udstyret med ELEQs klasse 2 masteindsats, har der kun været problemer med et par stykker hen over åreneProblemet var ifølge Morten, at der kan kravle insekter ind i dåsen og forårsage en kortslutningProblemet er dog efterfølgende blevet løst, idet masteindsatsene nu leveres med 2 propper, der forsegler indsatsen, så insekter ikke kan komme ind og lave ballade.

AK Belysning oplever da heller ingen problemer omkring fugt i sikringsboksen og er derfor helt tilfreds med tæthedsklassen for ELEQs masteindsats. 

Masteindsatsene fra Wexøe er montagevenlig og kan også leveres med transientbeskyttelse. Alt taget i betragtning – levetid, montagetid, drift, færre fejl osv. var den bare det mest oplagte valg, slutter Morten af. 

Aalborg kommune bruger ELEQ masteindsats

Kim Clante Hansen

Kontakt mig

Har du spørgsmål eller en udfordring, du gerne vil have sparring omkring?

Kim Belling Hansen
Salgsingeniør
Tlf. 2011 0208
kbh@wexoe.dk