Sikker elforsyning til Læsø

På den lille ø Læsø, som ligger i Kattegat, har man for nogle år siden anlagt et solcelleanlæg, som skulle forsyne de knap 2000 indbyggere med strøm. Det gjorde Læsø mere end selvforsynende med el, og det eksisterende 20 kV kabel skulle opgraderes til et 60 kV for at sende overskydende strøm til fastlandet. I samarbejde med Energinet har Nord Energi stået for opgraderingen.

Opgradering fra 20 kV til 60 kV fra Læsø til Lyngså

Solcelleanlægget på Læsø har en kapacitet på 10 MWp og en årlig produktion på 10.000 MWh og er nok til at dække 3.000 husstandes elforbrug, hvilket gør Læsø selvforsynende med strøm. Der er endda i perioder tale om at Læsø producerer mere strøm, end der bruges.

Ledningerne til fastlandet blev derfor bibeholdt, men i dets daværende form var installationen ikke beregnet til, at der skulle sendes strøm fra Læsø til Lyngså.

I samarbejde med Energinet har Nord Energi for nylig opgraderet det eksisterende 20 kV kabel til et 60 kV, parat til for eksempel udbygning af vindkraft eller etablering af nye erhvervsvirksomheder på øen.

I forbindelse med opgraderingen af anlægget til/fra Læsø har Nord Energi indgået samarbejde med Wexøe omkring stationsklemmer.

Ifølge Kenneth Rønsig Kanstrup, projektleder hos Nord Energi, er Nord Energi rigtig godt tilfredse med samarbejdet og kvaliteten af stationsklemmerne fra det portugisiske firma Skelt, som de kender og har anvendt til en lang række andre projekter gennem årene.

Vores installatører har absolut intet at indvende på kvaliteten. Vi anvender stationsklemmer i en kombination af aluminium og kobber, fordi terminalerne på komponenterne er aluminium, og forbindelserne er kobber, da de er monteret i luft og skal være slidstærke og kunne tåle vind- og vejrpåvirkninger,

udtaler Kenneth og han fortsætter

Det er jo Læsøs eneste landforbindelse/elforsyning, og Læsø-boerne er afhængige af den, så vi vil bare have noget, der virker. Hvis forsyningen svigter, er Læsø-boernes eneste alternativ at starte et generatoranlæg, hvilket ikke er særligt hensigtsmæssigt.

Jeg ser stationsklemmerne fra Skelt som et godt supplement til de stationsklemmer, vi gør brug af fra andre leverandører, slutter Kenneth af. 

Kim Clante Hansen

Kontakt mig

Har du spørgsmål eller en udfordring, du gerne vil have sparring omkring?

Kim Belling Hansen
Salgsingeniør
Tlf. 2011 0208
kbh@wexoe.dk