Nikolaj-Kunsthal Berker 1930

Berker 1930 serien

Smukke og tidløse kontakter komplimenterer Sankt Nikolaj Kirkes nyrenoveret kunsthal

Nikolaj-Kunstha Berker 1930

Fotos: Paolo Galgani

Med en central beliggenhed i midten af København, ligger Sankt Nikolaj Kirken, som oprindelig blev bygget i 1912, men dateres så langt tilbage til begyndelses af 1200-tallet. Kirken har gennemgået mange forvandlinger gennem århundreder og blev vedtaget som et samtidskunstrum af Københavns Kommune i 1981.

I 2022 fik MEE Studio, en arkitekt- og designvirksomhed, til opgave at skabe en ny café og butik i Nikolaj Kunsthal. Det skulle blive et levende og funktionelt rum, der skulle komplementere kirkens udstillingsfunktion.

Projektet indebar en delvis restaurering og delvis transformation, der fusionerede historiske teknikker og respekt for den eksisterende arkitektur med nutidige elementer. De store dør- og vinduesåbninger blev genetableret, og akrylmalingen blev fjernet fra væggene og erstattet med åndbar kalkbaseret maling, der respekterede den oprindelige maling, der blev brugt tidligere, og prioriterede bygningens integritet. Akustikpuds blev tilføjet i udvalgte områder for at forbedre det akustiske miljø, og de tekniske installationer blev fuldstændig lavet om, hvilket ryddede op i årtiers ad-hoc elektriske ledninger, rørføringer og udsmykning. Nye vand- og spildevandsinstallationer muliggjorde café og køkken, hvilket indbød til nye anvendelsesmuligheder for rummet.

I samarbejde med PSLab Antwerp har MEE Studio også designet et lysskema, der refererer til traditionelle kirkejernsbeslag og giver varm, indbydende belysning. Spotlights blev nænsomt integreret i loftet og væggene for at komplementere arkitekturen og tilføje teknisk belysning med et højere niveau af kontrol over atmosfæren. Skulpturelle rundstrålende højttalere blev også installeret for at forbedre stemningen.

Nikolaj-Kunsthal Berker 1930
Nikolaj-Kunsthal Berker 1930
Nikolaj-Kunsthal Berker 1930
Nikolaj-Kunsthal Berker 1930
Nikolaj-Kunsthal Berker 1930

Valg af kontaktmateriel til rummene i Nikolaj Kunsthal blev Berker 1930 kontakt- og afbryderserien, da kirken er over 100 år gammel og det havde været unaturligt at vælge kontakter i plastik i et moderne design.

Berker 1930 serien er i Rosenthal keramik og derfor et materiale der passer godt ind i den tidsperiode kirken er bygget som er før plastik blev et anvendt materiale.

Projektet er generelt designet og opført i ærlige og noble materialer heriblandt egetræ, kobber, stål, kalkmaling mm. og keramik-kontakterne indskriver sig dermed godt i den kontekst. Designet med enkelhed for øjet og de runde kontakter giver en visuel ro som komplimenterer rummenes arkitektur.

Mange af kontakterne er meget synligt placeret og derfor er det vigtigt at de er smukke at se på og spiller godt sammen med rummenes øvrige elementer.

Nikolaj-Kunsthal Berker 1930
Nikolaj-Kunsthal Berker 1930
Nikolaj-Kunsthal Berker 1930
Berker Serie 1930 med lys

Se mere inspiration fra Berker 1930 serien

Preben Aagesen

Kontakt

Har du spørgsmål eller en udfordring, du gerne vil have sparring omkring?
Ring på tlf. 45 46 58 00

Preben Aagesen
Produktchef
paa@wexoe.dk