aleris sensorteknologi

Steinel sensorteknologi

Ny energibesparende KNX sensorteknologi på Aleris forbedrer kundernes og de ansattes hverdag

Aleris (tidligere Aleris-Hamlet) er Danmarks største private sundhedsvirksomhed. I bestræbelserne på at forbedre kundeoplevelsen og samtidig klimaeffektivisere deres bygninger i Gyngemosen, Søborg, har Aleris blandt andet udskiftet lyskilderne på sengeafsnittet med energivenlig LED. Og så har de taget den absolut mest hotte KNX sensorteknologi baseret på Steinel True Presence ®, til bygningstyring i anvendelse.

Når man træder indenfor i privathospitalet Aleris i Søborg er man straks klar over, at det er et ganske særligt hospital. Her omtales de indlagte som kunder, og alle ansatte gør sig meget umage med at give netop kunderne en god oplevelse.

Alt lige fra receptionen til sengestuer og gangarealer er holdt i lyse venlige farver, og ledelsen på Aleris har haft specielt fokus på ét specifikt område, som man ved øger kundeoplevelsen og overordnet set gør mennesker gladere og dermed hurtigere raske – nemlig lyset.

Aleris hamlet Steinel sensorteknologi
Aleris hamlet Steinel sensorteknologi

Steinel True Presence ® sensorer – det ypperste inden for sensorer

Steinel True Presence ® sensorerne, som registrerer menneskelig tilstedeværelse helt ned til micro bevægelser i huden, er fremtidens teknologi inden for energieffektiv lysstyring.

True Presence ® -teknologien fra Steinel er baseret på ekstremt præcise, højfrekvente målinger af detektorens omgivelser. Tilstedeværelsen af mennesker indikeres, når der opdages tredimensionelle bevægelsesmønstre (mikrobevægelse fra menneskers vitale funktioner). På basis af disse registreringer kan såvel lys som varme indstilles præcist til behovet.

Steinel true presence

Døgnrytmelys gør mennesker gladere og hurtigere raske

I samråd med KNX Solutions, som er specialister i KNX og DALI løsninger, og deres samarbejdspartner elektriker.dk har Aleris på sengeafsnittet og i gangarealer fået installeret døgnrytmelys, som styres af ”True presence ®” sensorer fra det tyske firma Steinel.

Med døgnrytmelys kan kelvingraderne i lyset justeres mellem 2700 og 6500, så det for eksempel fremstår gulligt morgen og aften og mere blåt ved middagstid. Dette har stor betydning på signalstofferne i hjernen, og overordnet set vores døgnrytme.

aleris steinel
aleris steinel

De mere end 50 True Presence ® KNX sensorer på privathospitalet er forbundet via buskabel til en Hager Dali Gateway. Derfor kan Aleris ikke alene spare penge på energiregningen – de kan også give personalet en bedre arbejdsdag og – ikke mindst – kunderne en bedre oplevelse og en hurtigere recovery.

At lys – og specielt farven på lys – spiller en stor rolle for vores velbefindende, er efterhånden veldokumenteret – og vi har lavet en del projekter med døgnrytmelys, udtaler Søren Lundgren, fra KNX Solutions. ”Kombinationen af Steinels sensorer og Hagers Dali Gateway gør, at kunder og ansatte på Aleris oplever dagslys indedøre simuleret af døgnets rytme og solens farveskift udendøre, i stedet for et koldt kunstigt lys. Det gør en stor forskel for begge parter, afslutter han.

Wexøe aleris hamlet steinel teknologi

Søren Lundgren, KNX Solutions

Energibesparende og miljøvenlig løsning

Lysstyringen på Aleris er sat til 80% i gangarealet i dagstimerne ved persontilstedeværelse og til 10% ved ingen persontilstedeværelse i dagstimerne. Om natten er det indstillet til 5% ved persontilstedeværelse, så personalet kan gå ind på sengestuen uden at de sovende kunder forstyrres af lyset fra gangarealet, og til blot 1% ved ingen persontilstedeværelse. Der er også etableret rutelys til toilettet, så kunderne generer hinanden mindst muligt i løbet af natten.

aleris steinel

Magnus Olsen, Elinstallatør, Elektriker.dk A/S

Lars Erikson, Teknisk Chef, Aleris Danmark

”Denne finjustering af lyset har gjort, at Aleris kan se en betydelige reduktion i elregningen samtidig med at CO2 udledningen reduceres, når belysningen kun anvendes efter behov” udtaler Lars Erikson, teknisk chef for Aleris Danmark.

Er der en person til stede?

Hvorfor have lys, hvis der ikke er nogen til stede? Og hvorfor varme, musik, rengøring eller åbne vinduer? Selv om sensorerne i første omgang blev valgt udelukkende til lysstyring åbner de op for en verden af muligheder – som kun giver mening, hvis der er en person til stede i rummet.

Aleris har planer om at lade sensorerne styre både varme og vinduer – ja måske også musikken på værelserne. Og hvorfor gøre rent igen, hvis der ikke har været nogen i rummet siden sidste rengøringsrunde? Steinel True Presence ® sensorerne kan med 100% nøjagtighed afsløre, om der er eller har været mennesker til stede og styres direkte via PC/tablet eller mobilenhed.

aleris steinel
aleris steinel

Sensorer i flot design åbner op for mulighederne

De fleste mennesker sammenligner en typisk bevægelsessensor med et stort ”flueøje” i loftet. Denne sammenligning falder helt til jorden med Steinels sensorer. Designerne hos Steinel har i den grad haft øje – ikke blot for funktionaliteten men også for designet. Sensorerne er flade, diskrete, hvide, rengøringsvenlige og falder superflot i ét med et hvidt loft.

Vi er imponeret over sensorerne fra Steinel, udtaler Magnus, elinstallatør hos Elektriker.dk. De er flot designet og meget, meget nemme at montere. De monteres nemlig blot med en magnet, dvs. man skal ikke skrue, som med andre lignende produkter. Det er nemt og fuldstændigt problemfrit. Han fortsætter: ”Og så er de fremtidssikrede i den forstand, at vi ret nemt kan lave varme- eller vinduesstyring, hvis kunden ønsker det, uden de store ændringer i installationen. Jeg vil uden tøven varmt anbefale disse sensorer til andre projekter.”

Wauw – en god oplevelse

For Aleris har det været et stort projekt, som blev sat i værk primært for, at kunderne skal have en ”wauw”-oplevelsen men også for at opnå en optimering af driften. Ifølge Lars Eriksons beregninger vil projektet være tilbagebetalt over en 4-5-årig periode – måske før, hvis energipriserne fortsætter med at stige som i skrivende stund. Og så håber han på, at Aleris får topkarakterer i den planlagte kundeundersøgelse, hvor kundernes oplevelse med den nye belysningsindretning også skal vurderes.

Karsten Kaspersen, Produktchef – Kanaler og Installationssystemer & Sensorteknologi

Kontakt

Har du spørgsmål eller en udfordring, du gerne vil have sparring omkring?
Ring på tlf. 45 46 58 00

Karsten Kaspersen
Produktchef
Kanaler og Installationssystemer & Sensorteknologi
kk@wexoe.dk