Ellis kabelholder alpha

Kabelholdere / kabelbøjler / cleats

Vigtigheden af at beregne og udvælge den rigtige kabelholder / kabelbøjler til et projekt, kan ikke understreges nok. På markedet findes et væld af produkter, der – hvis uheldet er ude – ikke tilbyder den rigtige sikkerhed for udstyr, mennesker og anlæg.
Vores partner Ellis Patents – specialister i kabelholdere til alle typer anvendelse – har udarbejdet en teknisk artikel og fremhæver de forhold, man skal tage med i overvejelserne, når man specificerer en elektrisk installation.

At kabelholdere er af vital betydning i elektriske installationer, er efterhånden velkendt for de fleste. Det har ført til en betydelig stigning i antallet af varianter af kabelholdere på markedet.

Kelly Brown, salgsdirektør for Ellis Patents, fortæller om de forhold, der skal tages i betragtning, for at træffe den rigtige beslutning, når man specificerer kabelholdere.Kelly Brown

I mange år var Ellis Patents den eneste udbyder, der understregede vigtigheden af korrekt specificerede kabelholdere, men i dag er der et stigende antal producenter med samme budskab. Konkurrencemomentet er selvfølgelig godt; ikke kun giver det kunden valgmuligheder, det hjælper også med at sætte skub i produktudviklingen.

Markedet for kabelholdere/cleats kan dog være lidt uoverskueligt.
Kunder bliver typisk præsenteret for forskellige produkter med stort set ens udseende. Dertil bliver der på markedet lanceret computerskabte produkter, før de eksisterer i virkeligheden. Og selvom man siger, at kopiering er den bedste form for smiger, gør det bestemt kundens arbejde sværere, når de skal sortere fakta fra fiktion i specifikationsprocessen.

Når alt kommer til alt, bør en køber beslutte valg af sikkerhedskritisk udstyr som en kabelholder ud fra overbevisning og tillid.

Så hvilke overvejelser skal du gøre, når du specificerer kabelholdere?

Kabelholdere der er afprøvet, testet og anerkendt

Vi ved alle, at mange kabelholdere ligner hinanden. Selv en person med mange års erfaring kan finde det svært at se forskel. Så hvordan skelner du?

Se på virksomheden bag produktet.

Hvad er deres tekniske knowhow? Vil de være i stand til at hjælpe, hvis det går galt? Hvor kommer produktet fra? Hvor mange er blevet fremstillet, og er de blevet brugt under lignende omstændigheder? Hvad siger andre i din branche om dem? Vil de levere til tiden?

Kabelholdere der er testet for mekanisk styrke og kortslutning

Det er bydende nødvendigt at kende styrken af en kabelholder, og den skal have gennemgået en kortslutningstest for at denne værdi er korrekt – og det er muligvis ikke tilfældet.

I stedet kan den angivet styrke for kabelholderen være beregnet ved anvendelse af en mekanisk trækmaskine, hvilket kan være vildledende, fordi kraften påføres langsomt og kontrolleret i modsætning til ved en kortslutningsfejl, hvor kræfter påføres næsten øjeblikkeligt og svinger i alle retninger.
Efter vores erfaring er en kortslutningstest den eneste pålidelige måde at bevise, at en kabelholder i stand til at modstå et bestemt sæt fejltilstande og derfor velegnet til specifikation og installation.
En kabelholder, der består en mekanisk trækprøve ved en given kraft, vil ikke nødvendigvis overleve en kortslutningstest ved den samme kraft.

Monteringstætheden er vigtig

Kabelholdere skal monteres med korrekt afstand for at sikre optimal ydeevne og bedste værdi.
For at kunne beregne dette, skal både anlæggets spidsfejlstrøm og kabeldiameteren kendes. Ved at følge formlen i FIG 1, som fremgår af den internationale standard (IEC 61914), kan kræfterne mellem to ledere i tilfælde af en trefaset fejl beregnes.
Når først værdien af F i N/m er fastslået, beregnes den optimale afstand mellem de enkelte kabelholdere let.
Før valg af kabelholder og den indbyrdes afstand mellem disse beregnes, er det vigtigt at være opmærksom på to andre faktorer. For det første, uanset kortslutningsniveauet, anbefales det kraftigt, at en installation anvender en fejlbedømt fastholdelsesenhed med en maksimal afstand på 1.500 mm. For det andet, ved installationer på bøjninger og stigrør anbefales det, at der anvendes en maksimal afstand på 300 mm.

Kabelholdere og korrosion

Risikoen for materialekorrosion, enten som følge af installationsmiljøet eller fra andre metaller, kabelholderen er i kontakt med, skal også tages i betragtning.
Galvanisk korrosion opstår, når uens metaller placeres i kontakt med hinanden i nærværelse af en elektrolyt, og der er to faktorer, der påvirker hvor hurtigt korrosion udvikler sig. Den første er afstanden mellem de to metaller i den galvaniske serie; og det andet det relative overfladeareal af de forskellige metaller.
Desværre er galvanisk korrosion ikke let forudsigelig og kan påvirkes af typen af tilstedeværende elektrolytter – f.eks. dem, der kommer fra saltvand eller ferskvand, der indeholder urenheder – og generelt set er den sikreste fremgangsmåde at adskille uens metaller med polymerseparationsskiver. Denne adskillelse skal udføres mellem holderen og dens monteringsflade, og holderens luknings- og monteringsbeslag.
Rustfrit stål er det foretrukne materiale til langt de fleste kabelholdere og fastgørelser på grund af dets ikke-magnetiske og korrosionsbestandige egenskaber, hvor 304L og 316L er de mest almindeligt anvendte varianter.

Rustfrit ståls korrosionsbestandighedsegenskaber er et resultat af chrom, som reagerer med ilt og danner et selvhelbredende uigennemtrængeligt lag af chromoxid på stålets overflade. I de fleste tilfælde er dette lag ekstremt holdbart, men på visse steder, såsom jernbanetunneler, kan oxidlaget trænge ind som følge af blødt stålstøv i atmosfæren, som reagerer med fugt og fremmer korrosion. Under sådanne omstændigheder bør der anvendes aluminiumsprodukter eller elektrostatiske plastbelægninger.

Levetid – ofte et krav i kontrakter

Kontrakter kræver ofte en garanti vedrørende den forventede levetid for kabelholdere. Dette er relativt enkelt, hvis installationen er designet korrekt og alle andre korrosionsproblemer
er blevet overvejet. Hvor det bliver kompliceret er, hvis holderen eller dens beslag er fremstillet af galvaniseret blødt stål. I sådanne situationer bør der henvises til tykkelsen vist på Galvanizers Association-kortet, som fremhæver korrosionshastigheder i hele Storbritannien, og der skal foretages en beregning af den nødvendige tykkelse af den galvaniserede/zinkbelægning.

Andre elementer, der bør overvejes, når du specificerer kabelholdere, omfatter:

  • Brand – der er ingen nuværende standarder for brandklassificerede kabelholdere, men sund fornuft dikterer, at den anvendte holder skal have samme brandhæmmende egenskab som kablet
  • Driftstemperaturer – de fleste kabelholdere er designet til brug i omgivelsestemperaturer fra –50°C til +60°C og med kabelledertemperaturer op til 90°C
  • UV-modstand – kabelholdere af metal er uigennemtrængelige for UV-angreb. Komposit- og polymerprodukter er det ikke. Hvis der er sandsynlighed for, at kabelholderne udsættes for UV stråling, skal de leveres i materialer, der indeholder carbon black eller andre UV-stabiliserede additiver.

Ellis Patents er den eneste førende producent i den globale elektriske industri, der udelukkende fokuserer på kabelholdere.

Henning Kræmmer

Kontakt mig

Har du spørgsmål eller en udfordring, du gerne vil have sparring omkring?

Henning Kræmmer
Produktchef
Tlf. 2689 0476
hkr@wexoe.dk