
Hager, Tehalit, Berker
Enkelt og smukt installationsmateriel i Københavns nyeste hotel Villa Copenhagen
Villa Copenhagen er netop åbnet og den milliarddyre renovering har gjort bygningen på Tietgenbroen til et mesterværk. Alt er gennemtænkt ned til mindste detalje og intet er overladt til tilfældighederne. Det gælder ikke mindst Berker-kontakterne og Hager-kabelkanalerne, der med deres retro- og ikke mindstenkle design understreger designfilosofien bag Københavns nye arkitektoniske juvel.
Det kræver mod at gå i gang med en totalrenovering af en arkitektonisk perle. Den offentlige mening har lige så mange facetter, som der er personer i samfundet, og en fuldstændig ombygning af et kendt landmærke vil altid være en udfordring. Ikke desto mindre har den norske hotelkonge, Petter Stordalen, netop givet den tidligere Centralpostbygning på Tietgenbroen i København en overhaling, der ikke har set sin lige i Danmark. Det er et yderst spændende projekt, der giver København 390 nye hotelværelser i nogle fascinerende rammer.
Projektet har også været spændende for Wexøe A/S, der har leveret såvel Hagers kabelkanaler som tryk og kontakter fra Berkers afbryderserier, henholdsvis R1- og 1930-serierne, der er valgt på baggrund af deres luksuøse ”feel”, enkle brug for gæsterne samt et design, der går hånd-i-hånd med designfilosofien bag Hotel Villa Copenhagen. SIF, Skovshoved Installations Forretning har stået for hele el-entreprisen på hotellet. For SIF Gruppen har det været spændende at være med fra starten, hvor deres løsninger har været med til at præge det færdige resultat af Villa Copenhagen.
”Det har været vores stærkeste opgave at installere kundetilpassede, fleksible og stilrene løsninger. Vores elinstallationer er en integreret del af hotellets design og indretning, og viser hvordan vores løsninger kan bruges i de forskellige miljøer som er skabt omkring hotellet, hvor intet er overladt til tilfældighederne”, udtaler Lars Mejlby, direktør for SIF-gruppen
Han fortsætter
”Vi tror på, at partnerskaber er en del af fremtiden, og at samarbejdet med den norske entreprenør HENT, Villa Copenhagen og Wexøe har været med til at skabe et succesfuldt resultat. Vi håber at resultaterne af vores el-tekniske løsninger kan skabe nogen gode rammer og oplevelser for hotellets gæster.”
Villa Copenhagens direktør, Peter Høgh Pedersen, der har et halvt livs erfaring med high-end hotelbranchen i både ind- og udland indleder
Det går i hjertet at renovere en gammel bygning. Det er en helt anden opgave end en nybygning, og det kræver en respekt for såvel arkitektur som omgivelser. Vores profil for hotellet ligger i navnet, Villa Copenhagen., hvor vi har stræbt efter at give gæsterne en oplevelse af at komme ind i et hjem med en glad, dansk atmosfære. Det har ikke været intentionen at skabe endnu et opulent luksushotel eller at tærske langhalm på det postale tema. Der er ”posthoteller” nok i Verden. Vi har også undgået dansk dogmatisme. I stedet har vi tilstræbt dét, vi kalder ”conscious luxury” med flere lag og et højt aktivitetsniveau på tværs af alle slags skel.
Den ”bevidste luksus” udmønter sig i en blanding af klassisk og moderne – og naturligvis også dansk – design med funktionalitet og bæredygtighed som meget væsentlige elementer. Den tidligere Centralpostbygning er som udgangspunkt en klassisk, smuk arkitektur, og mange af de tidstypiske, arkitektoniske – og også patinerede – løsninger er blevet bevaret. Det oplever man helt ned til vinduerne, hvor ældningen af glassene er rekonstrueret, så glassets ”løben” som følge tyngdekraften er designet ind i de nye termoglas. Det ligner glas, der har siddet i bygningen i hundrede år, men med den klimakomfort, som termoruder-, og den dæmpning forsatsvinduer giver.
Bæredygtigheden er gennemført i en række ideologier i Villa Copenhagen, og de strækker sig fra brugen af filtreret postevand, som sparer titusindvis af plastflasker årligt til interiør, som genanvender plast fra havet, blandt andet fiskenet, der indgår i konferencemøblerne, udført af Eva Harlou/Earth Suite/Mater. Mange af bygningens eksisterende komponenter er i videst muligt omfang genbrugt med den fornyelse, der får 100 år gamle anlægsdele til at fremstå som topmoderne og klassiske på samme tid. Den bæredygtige tilgang deler Wexøe A/S jo også, og derfor var det en spændende opgave for Wexøe at bidrage med komponenter og løsninger i Villa Copenhagen.
Det enkle og det smukke
Peter Høgh Pedersen har sammen med Villa Copenhagen Brand- & Marketingchef, Nini Andersen, lagt vægt på en tæt kontakt til grupper af arkitekter og interesserede, som undervejs har kunnet besøge byggeriet. Det har naturligvis affødt mange meninger, og der er blevet lyttet til de mange inputs, selv om arbejdet har fulgt en overordnet plan – og designs fra flere kreative designere. Væsentligst har dog været det enkle, der som regel også er det smukke.
– Der er en tendens til, at mange hoteller prøver at bevæge sig på den absolutte forkant af de brugerrettede teknologier. Man glemmer dog ofte i den forbindelse, at de fleste gæster kun opholder sig relativt kort tid i hvert enkelt hotel, og derfor er det ofte vanskeligt at sætte sig ind i eksempelvis elektronikkens mange muligheder. Vi har derfor valgt løsninger, der er enkle og intuitive – blandt andet i kontaktmateriellet, der blot giver brugeren den helt indlysende tænd-/sluk mulighed, fortæller Peter Høgh Pedersen.
Det betyder, at valget af stikkontaktmateriel er faldet på Hager-fabrikatet, Berker, der med deres 1930-serie læner sig op ad mellemkrigsårenes Bauhaus-stil med sort bakelit. Det er parret med de matchende tryk fra Berkers R1-serie, der betjenes med en logisk op/ned for tænd/sluk. Det er nemt at bruge, og hotellets gæster behøver ikke at spekulere over den bagved liggende KNX-teknologi, der giver enkel og nem lysdæmpning fra R1-trykkene. Bortset fra trykkene ved sengene i hvert af de 390 værelser har hvert tryk kun funktion i et afgrænset, logisk område. Sengetrykkene kan tænde og slukke alt, bortset fra sengelamperne.
Den tidligere åbne postgård er efter ombygningen blevet til et elegant, meget stort receptions-/bar- og aktivitetsområde, Courtyard, er designet af Shamballa Jewels – af designeren Olga Krukovskaya – som har udtænkt en flot, buet glasoverdækning med harlekin-formede glas ophængt i et hvidt metalgitter. Der er naturligvis behov for at kunne ophænge lamper i overdækningen, men for ikke at forstyrre den luftige konstruktion med elektriske installationer, har man fulgt designet i gitterkonstruktionen med Hagers LF-serie af ledningskanaler, hvilket i praksis gør elinstallationerne usynlige. Man kan så placere lampeudtag, hvor der måtte være nødvendigt på en let og fleksibel måde. En smuk og enkel løsning.
Kundespecifik bling i suiten
Anvendelsen af Berkers kontaktmateriel er et venligt, designmæssigt nik til den fortid, som Centralpostbygningen repræsenterer, og Berkers sorte kontaktprodukter i såvel 1930-serien som R1-trykkene falder naturligt ind i det tidløse design. Peter Høgh Pedersen og Nini Andersen understreger, at man i designfilosofien både har tilstræbt, at hotellet gerne må se ud, som om det har nogle års patina, ligesom placeringen mellem Kødbyen og det mere fashionable København gerne må skinne igennem.
Det er designere fra Goddard Littlefair, som står for restauranterne i Villa Copenhagen samt hotellets aktivitetsområder, hvor LF-kabelkanalen fra Hager går igen, om end Berker kontakter og tryk er forbeholdt værelserne.
Olga Krukovskayas design går igen i hotellets syv suiter samt den yderst elegante – og ret enorme – Jewel, hotellets mastersuite, der i københavnsk sammenhæng repræsenterer en imponerende form for nytænkning af værelsets udformning og funktion. Også hér falder Berkers kontaktmateriel godt ind i indretningen, der er baseret på one-off møbler med en fascinerende funktion og en flot udformning, der understreger materialerne.