Europamateriel giver adgang til alverdens forskningsudstyr
Lasse Christian Hansen, Specialkonsulent
og ingeniør, Bygningsstyrelsen
Mærsk Tårnet er det nye flagskib for Københavns Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet. For at skabe de optimale rammer og forudsætninger for et center for forskning og undervisning på internationalt topniveau har de forskellige brugergrupper angivet ønsker til indretning og funktion. For forskningsmedarbejderne var der et behov for at kunne facilitere et flow af internationale besøgende, medarbejdere og deres udstyr.
– I forskertårnet er laboratorier, kontorer, møderum osv. alle indrettet med europamateriel, så besøgende kan sætte deres udstyr direkte i stik, forklarer specialkonsulent Lasse Christian Hansen.
En af ideerne med bygningen er at skabe forskerfællesskaber på tværs af institutter, afdelinger og eksterne, så her er fleksibiliteten en afgørende forudsætning. De topmoderne laboratoriefaciliteter, kontorer og fællesfaciliteter udgør 24.700 m2 og dermed over halvdelen af den 42.700 m2 store bygning.
”Europamateriel har flere muligheder og er hurtigere at montere”
John Bruus, projektchef,
Lindpro A/S
De sidste godt 50 år har Fuga el-materiel med den 3-benede stikprop nærmest haft monopol i Danmark. I takt med den stigende globalisering er løsningen dog ikke optimal. Stadig mere udstyr som hvidevarer og elektronik bruger EU standard og kræver en 2-benet stikprop med udvendig jord. Derfor er det også naturligt, at et topmoderne internationalt forskningscenter som Mærsk Tårnet blev indrettet med europamateriel, så der ikke skal sættes adaptere i kontakterne, når en international forsker skal bruge sit udstyr.
Et spørgsmål om tid
John Bruus fra Lindpro medgiver gerne, at installatører ofte bruger det materiel, man plejer og har erfaringer med. På Mærsk Tårnet var europamateriel skrevet ind som en mulighed i udbuddet, og efter at have arbejdet med det, er han klar til at bryde med vanerne:
– Vi vil fremover, hvor projekterne giver mulighed for det, anvende europamateriel, specielt på grund af dets store fleksibilitet. Jeg tror, det kun er et spørgsmål om tid, før det hele bliver europamateriel, fortæller John Bruus.
Hurtigere og nemmere montering
Han fremhæver fleksibiliteten ved europamateriellets mange muligheder. Ved installationen gør de utallige kombinationer, at det er nemt at sammenbygge enheder både lodret og vandret samt at montere flere stik samme sted. Samtidig er det muligt at færdigmontere og teste sin installation og efterfølgende klikke ramme på, når maleren er færdig. Desuden er det lidt hurtigere og nemmere at montere.
– Europamateriellet er lidt mere gennemtænkt, så det tager måske 3,5 minut pr. stik i stedet for 4,5 minut, men når visom her installerer måske 20.000 kontakter, så gør det en stor forskel, forklarer John Bruus.
De mange kontakter er en del af den komplekse tekniske løsning, der skal gøre Mærsk Tårnet til et internationalt forskningscenter for sundhed og ernæring.