henrik kjær vestersøhus

Berker by Hager – Skønheden ligger i detaljen

Casestory – Københavns Vestersøhus

Ved Sankt Jørgens Sø i hjertet af København ligger Vestersøhus, en fredet funkisejendom tegnet af arkitekt Kay Fisker og C.F. Møller i 1939. Ejendommen blev fredet i 1990 og indeholder såvel lejeboliger som ejerboliger.

Wexøe Vestersøhus Berker

Arkitekt Henrik Kjær Christiansens private hjem på Vestersøhus i København

For et par år siden overtog arkitekt Henrik Kjær Christiansen, indehaver af Kjær Architecture, en ejerlejlighed på 4. sal og besluttede sig for en totalrenovering af lejligheden – med fuld respekt for husets arkitektur og historie.

Ved overtagelsen var lejligheden nærmest et ”kludetæppe” af forskellige løsninger, så Henrik ville reetablere alt og tog Kay Fiskers ”hat” på for at opnå et udtryk, der var tro mod husets arkitektur og historie og som samtidig lever op til nutidens funktioner og behov, samtidig med at han ønskede at give boligen sit eget personlige præg. Altså – efter eget udsagn – et lidt ”nørdet” skoleeksempel på, hvordan man kan renovere en lejlighed i et fredet byggeri og stadig følge alle de regler, Slots- og Kulturstyrelsen har udstukket.

Wexøe Vestersøhus 3 ny
Wexøe Vestersøhus 3

For eksempel var der i lejligheden nogle gamle, udfasede bakelitkontakter, som jeg gerne ville finde en værdig erstatning for. Jeg stødte i mit researcharbejde på Berker 1930 porcelænsserien med ”thumbler greb” (drejeknap). Når ejendommen er fra 30’, hvad er så mere naturligt end at vælge sådan en 1930 serie, når den ovenikøbet matcher mine krav til kvalitet, udtryk og funktionalitet?

Henrik valgte at få afbryderserien i sort porcelæn, for at kontakter og afbrydere er helt i stil med de sorte paneler, og de flotte spritbejdsede, finerede døre med bakelit håndtag.

Kjær Architecture, som Henrik er indehaver af, har fokus på renovering, transformering og tilbygning af eksisterende byggeri.

Efter jeg har set resultatet i min egen bolig, bruger vi nu også Berker 1930 serien hos Kjær Architecture i de projekter, hvor bygherre har fokus på kvalitet og detaljer, og hvor serien passer med det overordnede stilistiske udtryk som ønskes – også selv om ejendommen er fra midten af 1800-tallet.

Wexøe vestersøhus 6

I Vestersøhus bor rigtig mange arkitekter og flere har allerede været forbi og bemærket kontakterne, så Henrik vurderer, at Berker 1930 serien helt sikkert vil blive brugt i forbindelse med mange fremtidige projekter i ejendommen.

Wexøe Vestersøhus køkken
Wexøe Vestersøhus køkken 3

Jeg er meget tilfreds med 1930 serien. Den er lige flot, når man sætter den i en flise, på en pudset væg eller som jeg – på rød eller grøn/grå baggrund. Jeg kan rigtig godt lide den ”underspillede” eksklusivitet, den udstråler. For mig er det generelt vigtigt at omgive mig med produkter i en udformning og kvalitet, der giver mig en glæde ved daglig anvendelse.

Skønheden ligger i detaljen og for mig er en smuk kontakt vigtig i forhold til helheden i et projekt. Alle detaljer er vigtige, slutter Henrik af.

Berker 1930 brochure