Super enkle tips til at spare på energien

Selv små ændringer eller indsatser til energibesparelser i vores hverdag kan være med til at bekæmpe klimaudfordringerne.

Hos Wexøe har vi både store og små løsninger, der bidrager til et bedre klima og den grønne omstilling.

Vi har samlet en række små tips til, hvordan du som maskinejer – med en ret lille indsats – kan spare på energien og samtidig reducere CO2 udledningen.

Frekvensomformer / Softstarter

Herunder giver vi dig en række tips og idéer til, hvordan du kan opnå en stor energibesparelse ved at anvende en frekvensomformer, softstarter eller Sinusfilter .

Udover en væsentlig strømbesparelse på sigt, vil du på denne enkle måde yderligere opnå en beskyttelse af motoren imod de hårde strømstød.

  • Brug en frekvensomformer på alle dine motorer. Fordelen ved dette er at undgå høje start strømme, samt ved justering af hastigheden at opnå et lavere strømforbrug på sigt.
  • Lad motoren starte langsomt op/ned i hastighed
  • Lad motoren køre ned på lav hastighed, når der ikke er nogen aktivitet. Som alternativ kan du stoppe båndet eller motor/motorerne helt.

Softstarter SMC-3 løser også opgaven i mange tilfælde, hvis man ikke ligefrem skal køre efter en bestemt hastighed eller flere forskellige hastigheder.

Pneumatik

Følg tips’ene herunder og spar på energien.

Overvej om en pneumatisk cylinder-bevægelse kan udskiftes med en elektrisk bevægelse fra Festo ´s Elektriske Actuator program. Med Festos TCO-beregner kan du få en ide om, om dette er en fordelagtig løsning for dig:  Link til TCO-beregner

Spar på energien – skru ned for trykket: Aftal med produktionen/operatøren, at der ændres på lufttrykket. Skru hovedregulatoren langsomt ned. Når produktionen melder, at en cylinder eller en proces er stoppet, skruer du ½ til 1 bar op.

Hvis man vælger en luftcylinder med fjeder-retur eller alternativt kører med lavere lufttryk under luftcylinderens retur-bevægelse, kan man spare energi.
Vil du se hvor meget luft – og dermed energi – din pneumatiske løsning kræver, kan du med fordel bruge Festo’s værktøj ”Cylinder Air Consumption”.

Vakuum er en kæmpe strømbruger i pneumatisk sammenhæng. Spar på energien og brug en vakuumregulator, som kan holde på vakuumtrykket så længe det er muligt.

Brug nøjagtig den størrelse og længde luftslanger, som opgaven kræver. Så skal der ikke fyldes så meget luft i slangerne, før cylinderen  flytter sig, og tryktabet bliver minimeret.

Meget ofte kan man flytte en ventil hen i nærheden af en cylinder. Og i mange tilfælde kan det betale sig at anvende en ventil, der er af korrekt størrelse. Ikke over dimensioneret.

Udover disse tips, kan du med fordel downloade Festos energiguide

Pneumatisk kontra Elektrisk automation

Vi har netop afholdt et webinar, hvor vi taler om elektrisk kontra pneumatisk automation samt fordelene og ulemperne ved begge teknologier. Det kan hjælpe dig med at vælge den mest energioptimale løsning til netop dit behov.

Bjarne West Hansen

Kontakt mig

Har du spørgsmål eller en udfordring, du gerne vil have sparring omkring?

Bjarne Westh Hansen
Teknisk Salgsassistent
Tlf. 2896 8801
bwh@wexoe.dk