Smart Machines-konceptet
Smart Machines-konceptet bygger på, at produktionen i en virksomhed gøres mere smart – eller intelligent – ved at produktionsmaskinerne kommunikerer med hinanden, og på den måde optimerer produktionen – helt uden at en operatør griber manuelt ind og styrer produktionsprocesserne.
Løbende optimering af produktionen
Smart Machines er opbygget af hardware med produktionssoftware. Hardwaren består typisk af selve produktionsapparatet (maskinerne) og en række sensorer, der overvåger produktionen. Hvis sensorerne registrerer unormale data, så rapporteres dette til den centrale software, der herefter griber ind og løbende justerer maskinerne og produktionsparametrene, så produktionen optimeres løbende helt automatisk. Softwaren er forskellige programmer, der overvåger og styrer produktionen kontinuerligt.
Stram styring af produktionseffektiviteten
Smart Machines gør det muligt at køre med maksimal produktionskapacitet og samtidig løbende måle på produktionseffektiviteten ved hjælp af OEE (Over all Equipment Efficiency), der f.eks. kan angive en værdi (et score), der angiver, hvor høj produktionseffektiviteten er på et valgt tidspunkt. Med Smart Machines og intelligent produktion mindskes nedetiden, dvs. den tid hvor produktionsanlægget står stille og ikke producerer, fordi der er en fejl på anlægget eller der er opstået en flaskehals i produktionen. Produktionsstop (down time) er særdeles uønskede i en produktion, fordi det koster producenten penge hvert minut, maskinerne ikke er oppe at køre med maksimal kapacitet.
Maskinen lærer af sine fejl
Et vigtigt element i Smart Machines er Machine Learning, der betyder, at maskinen lærer af sine fejl, som en slags kunstig intelligens. Hvis der således er begyndende ”ugler i mosen” i produktionen, så vil en række datasæt begynde at ændre sig i en uønsket retning. Dette registrerer softwaren, og herefter regner systemet selv ud, hvornår fejlen i produktionsanlægget vil finde sted. Dette kan operatøren så få oplysning om, så han/hun kan nå at skride ind, FØR fejlen optræder i produktionen og produktionen må standses.
Optimeret og bæredygtig fødevareproduktionen
En løbende og intelligent produktionsoptimering gør det muligt for producenten at sænke produktionsomkostningerne og få en mere smidig og problemløs produktionen. Det øger konkurrenceevnen og kan også ses på bundlinjen.
Således er det ved hjælp anvendelse af Smart Machine-konceptet muligt at:
Optimere anvendelsen af råvarer og ressourcer
En mere intelligent produktion gør det muligt at spare på ressourcer som f.eks. energi og el (mindre udledning af C02 og derved en mindre klimabelastning). Alt sammen forudsætninger for at implementere en mere klimavenlig industriel produktion.
Minimere udledning af stoffer til det omgivende miljø
Ved at havde bedre styr på produktionen bliver det muligt at udlede mindre mængder forurenende stoffer til miljøet, f.eks. havet, søer, vandløb og omgivende luft. Det sker f.eks. ved hjælp af sensorer, der placeres i det omgivende miljø og melder tilbage til produktionssoftwaren, hvis der konstateres for høje værdier af de stoffer, der udledes til miljø
Mindre produktionsspild
I alle produktioner er der et vist spild – typisk som følge af, at der kasseres defekte/fejlbehæftede produkter. En produktionsoptimering, bl.a. ved hjælp af Smart Machines og sensorer, der overvåger produktionsprocessen kan mindske dette spild, så ressourcerne anvendes bedre.
– Hermed øges virksomhedens driftsøkonomi, da et mindre spild og færre kassationer altid kan ses direkte på bundlinjen, siger Peder Henriksen fra Wexøe.
Bedre fødevaresikkerhed
Det er muligt at monitorere fødevaresikkerheden ved at anvende sensorer, der f.eks. registrerer flow, tryk, temperatur og pH. Disse sensorer kan melde tilbage til IT-systemet, hvis nogle af de målte parametre ligger uden for et vist fødevaresikkerhedsinterval, og den intelligente fabrik kan ved kunstig intelligens justere på de målte parametre, så de kommer til at ligge indenfor sikkerhedsvinduet. Systemet kan også give en alarm pr. SMS eller e-mail, hvis nogle af de målte parametre er så ”skæve”, at produktionen må stoppes, og der må foretages manuel indgriben fra en operatør.
Fuld sporbarhed
I den intelligente fabrik (produktion) er der fuld sporbarhed på alle produkter. Det sørger IT-systemerne for. Det gør det muligt at tilbagekalde fejlbehæftede fødevarer både fra detailhandlen og forbrugerne, således at sidstnævnte undgår sygdom ved at fortære de pågældende fødevarer.
Bedre maskinsikkerhed
Smart Machines indeholder også elementer, der fokuserer på at opnå en bedre maskinsikkerhed. Det betyder at risikoen for, at de mennesker, der betjener maskinerne kommer til skade, minimeres så meget som muligt.
Smart Machines er et effektivt redskab til at øge produktionseffektiviteten og konkurrencedygtigheden. Og det sker samtidig med, at der banes vej for en mere bæredygtig og klimavenlig produktion i fødevareindustrien.