Innovation med afsæt i naturens egne designs

Festos program af EA-produkter forøger værdien af Wexøe A/S’ i forvejen store program inden for automationsløsninger. Festos innovative tilgang til teknisk design gør det muligt at parre mekaniske og elektriske domæner på kryds og tværs, så man opnår de sensor-, aktuator- og drevsystemer, der passer optimalt til selv meget specifikke behov i industrien

Når kunder besøger Festo – enten i virksomheden eller på stande på tekniske messer – vil de ofte stifte bekendtskab med en række meget finurlige og organiske robotter som svævende flyveøgler eller lignende, som vel egentlig ikke har så meget med automation at gøre. Og så alligevel: Festo er en meget innovativ virksomhed, der gerne lader sine ingeniører inspireres af naturens egne designs – og med god grund. Menneskelig teknisk udvikling har vel næppe meget mere end 4.000 år på bagen, mens naturen har været i gang i 4 milliarder år. Det giver løsninger, som i høj grad er modnede, optimerede og alsidige, og dét kan man sagtens lade sig inspirere af.
Et nøgleord for Festo er ”multikonnektivitet”, og det bryder med det billede i retning af pneumatik, som mange industrikunder nok forbinder den tyske koncern med. Selvfølgelig har Festo en lang historie for at være dominerende inden for pneumatiske automations- og procesløsninger, men løbende har det elektriske domæne fået en stadigt større betydning både hos Festos kunder og for Festo selv. Den udvikling går også hånd-i-hånd med de stadigt mere løsningsorienterede systemer, som Wexøe A/S leverer til et stigende antal industrikunder. Med den øgede fokus på præcision, fleksibilitet og energi – og ikke mindst datalogging og dokumentation – som kendetegner de tekniske brancher, er Festos multikonnektivitetsløsninger et værdifuldt fabrikat på Wexøe-porteføljen.
Inden for industri- og produktionsmiljøerne er Festo markedsledende til flytning, positionering og aftastning af emnerne i processen. Det er udgangspunktet for koncernens ekstremt store program af akseføringer, cylindre, sliders og andre mekaniske komponenter. Med aksial-kits og koblinger kan de mekaniske føringer meget let tilsluttes motorer og drev fra både Festo og andre producenter. Netop muligheden for at koble Festos fine mekanik til eksempelvis servo- og stepmotorer – uanset producentnavnet – medvirker til at give den præcision og fleksibilitet, som stort set alle grene af industrien efterspørger nu til dags.
I takt med, at Wexøes program er blevet udviklet med stadigt flere fabrikater og systemer, er vi nu bedre i stand til at parre Festos omfattende program med andre automations- og installationsagenturer. Wexøe kan med eget program og 3. parts leverandører af specifikke komponenter konfigurere løsninger, der er eksakt tilpasset kundernes behov for præcision og effektivitet i hvert enkelt tilfælde – og med et minimalt energiforbrug. Det giver i sidste ende også den bedste økonomi, da ROI (return of investment) ikke kun er et spørgsmål om prisen på hardwaren, men også forbruget gennem systemets levetid.

Festos multikonnektivitetsprincip og komponenter med et højt integrationsniveau gør EA-løsninger (engineering automation) langt mere fleksible og uafhængige af specifikke leverandører. Wexøes brede program af komponenter til support af både Festos og Rockwells produkter medvirker til meget effektive systemløsninger med fokus på minimalt energiforbrug og maksimal præcision og ydelse. 

Nemt valg af de rigtige komponenter
Festo har gennem tiden opbygget et imponerende økosystem af ikke mindst elektriske komponenter til design af automations- og processystemer, og med let anvendelige konfiguratorer er opgaven med dimensionering og valg af de rigtige komponenter til en given opgave gjort ganske nem. Med den samtidige høje frihedsgrad i sammensætningen af komponenter fra forskellige producenter bliver det også muligt at koble Festos løsninger sømløst sammen med eksempelvis Wexøes omfattende Rockwell-program.
Wexøes bliver derfor med andre ord i stand til at udbygge Festos automationsekspertise ved at tilbyde en mængde holdbare komponenter og komplette håndteringssystemer samt kontrol- og styringsløsninger. Udbuddet af integrerede grænseflader med innovative hardware- og softwareløsninger, fremadrettede konstruktionsløsninger og en åben automationsarkitektur udgør et solidt fundament for at et utal af fremtidige applikationer. Festos platform er opbygget af komponenter, der i sig selv kan fungere som komplette systemer, men som også frit kan sammensættes med komponenter fra andre leverandører, både på den mekaniske og elektriske side. Det er måske værd lige at kigge nærmere på nogle af de løsninger, hvor Festo har koblet sine erfaringer fra de mekaniske og elektriske domæner sammen i højpræcise løsninger:
Festos elektriske cylinder, EPCC, fås i fire størrelser med en ikke-roterende stempelstang, en slaglængde på op til 500 mm ogFesto EPCC elektrisk cylinder glideføring. Det kompakte kuglespindeldrev giver en lydsvag spindelbevægelse og en præcis positionering med livslang smøring for en lang komponentlevetid. Den integrerede kobling og det dobbelte leje skaber et kompakt design. Den integrerede endepositionsdæmper reducerer støj, når endepositionernes nås, og optager anslagsenergien under kørsel.

EPCC-versionen med den lineære akse, ELGC, er nem at montere takket være den universelle profilbefæstigelse. Man kan frit vælge mellem aksial og parallel motormontering og kan skifte mellem de to når som helst, og samlet giver løsningen et glimrende forhold mellem ydelse og pris.

Hvis man vælger at bruge Festos gratis dimensionerings-værktøj, ”Positioning Drives”, så sørger det for, at aksemekanik, motor og drev indbyrdes bliver optimalt afstemt til opgaven. Det er hele forudsætningen for en vellykket indkøring og idriftsættelse, og for et godt slutprodukt.

Et andet eksempel på Festos omfattende systemintegration på komponentniveau ser man i EMCA DC-servomotoren, som består af en slidstærk børsteløs DC-motor med integreret motorcontroller. Det integrerede drevsystem er kompakt, så man undgår lange motorkabler, forbedrer den elektromagnetiske kompatibilitet (EMC) ogFesto servomotor EMCA reducerer både installationsarbejde og pladskrav, mens de indbyggede overvågningsfunktioner garanterer sikkerhed og pålidelighed. EMCA kan eksempelvis nemt integreres med Festos meget brede udvalg af elektro-mekaniske akser som en del af et komplet system. Motor/controller-kombinationen registrerer selv sin absolutte position ved hjælp af en single turn encoder som standard – eller med en multiturn encoder som tilvalg. En integreret holdebremse er valgfri ligesom et udvalg af eksterne gearenheder. Festos Configuration Tool (FCT) er en software, som kan downloades gratis. Softwaren letter parametrering og ibrugtagning via en Ethernet-grænseflade med 64 frit programmerbare positionsindstillinger. Hvad der er interessant i forhold til industri 4.0 er, at EMCA kan styres via fieldbusser inklusive Ethernet/IP, EtherCAT, PROFINET og CANopen, så den kan integreres med andre anerkendte PLC kontrol-systemer fra Wexøes program – blandt andet de populære Rockwell PLC’er.

Systemerne skal kunne tale sammen
Når vi nu taler om Festos integrerede elektromekaniske løsninger, så er det ultrakompakte stepmotordrev, CMMT-ST, er vigtig del af automationsplatformen. Motordrevet er designet til dynamisk bevægelse, punkt-til-punkt og interpolation af bevægelser i krævende applikationer inden for montage- og håndtering i alle brancher. Drevet er perfekt i kombination med AC servoløsninger. CMMT-ST er desuden et fremragende eksempel på, at systemerne skal kunne tale sammen med en nærmest perfekt fieldbus-integration med produkter fra alle større producenter af PLC-styringer, takket være “single closed loop-konceptet for Ethernet-baserede systemer”.
Det er især koblingen fra mekanikken til det elektriske og ikke mindst det digitale domæne, der er spændende i forhold til fremtidens dataopsamling og kommunikation mellem flere niveauer i automations- og processystemerne. Systemintegration bliver uendeligt meget lettere ved brugen af gateways, der kan opsamle de forskellige protokoller fra lige så forskellige leverandører af automationskomponenter. Det er ikke mindst relevant i en verden, hvor de traditionelle pneumatiske løsninger og norm-motorer bliver erstattet af servodrev og stepmotorstyringer, der kan håndtere og placere emner med en præcision ned til brøkdele af en millimeter – med en effektiv tilbagemelding til de højere hierarkier eller andre OT-komponenter om emnets placering. En meget vital del af fremtidens procesautomation ligger i fabrikationsmiljøets evne til at kommunikere både frem og tilbage langs linjerne med en nøje tilpasset sammenhæng mellem emner og forarbejdsningsprocesser. I den forbindelse leverer Wexøe embeddede kort fra Pro-Soft eller HMS. Disse kort passer ind i mange typer af PLC’er, og de binder protokollerne sammen, så slutkunden oplever en meget høj frihedsgrad i valget af komponenter og producenter.
Groft sagt kan man hævde, at såvel Festos program som fremtidens automationsmiljøer nærmest ”damper af innovation”, og det er en udfordring, som vi hos Wexøe er glade for at tage imod. Den sømløse kobling mellem mekanik og digital styring har gjort Wexøes rolle meget spændende, fordi vi med ekspertisen fra flere lag er i stand til at konfigurere løsninger, der er optimeret til en given kundeopgave og som meget hurtigt vil være i stand til at finansiere sig selv gennem højere kvalitet og et lavere forbrug – begge dele vitale faktorer på industriens fremtidige bundlinjer.

Festo EPCC og CMMT

 Til simple positioneringsopgaver har Festo EPCC, en elektrisk cylinder med et fremragende pris/ydeevne-forhold. Kuglespindeldrevet med lav intern friktion giver korte positioneringstider og en meget dynamisk respons, og drevet kan ske fra både step- og servomotorer. 

Det ultrakompakte stepmotordrev, CMMT-ST, er en uundværlig del af Festos automationsplatform. Det er designet til dynamisk bevægelse, punkt-til-punkt og interpolering i krævende applikationer inden for montage- og håndteringsteknologi til pakkemaskiner eller i elektronikindustrien. CMMT-ST muligør en direkte fieldbus-integration med PLC-styringer fra mange andre større producenter.